Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Dodajemy 60 g masła. Marchew obieramy i kroimy w półtalarki lub talarki. Skórkę z pomarańczy ocieramy na tarce.Cebule drobno siekamy, wrzucamy do garnka i smażymy aż do momentu gdy się zeszkli. Następnie dodajemy marchew, sok i otartą skórkę z całej pomarańczy, szczyptę imbiru i kminku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15-20 minut.
Gdy marchewka będzie już miękka, garnek zestawiamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy całą zupę. Gdy zupa będzie już zmiksowana ponownie przekładamy ją na niewielki ogień i doprawiamy solą, pieprzem oraz wg. uznania kminkiem i imbirem.
Chleb kroimy w kromki. Z kromek odkrawamy skórki, natomiast miąższ kroimy w kostkę. Ma patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i 1-2 łyżki masła. Gdy tłuszcz będzie już gorący wrzucamy chleb pokrojony w kostkę i smażymy aż grzanki będą chrupiące.
Zupę przekładamy na talerz posypujemy grzankami i przystrajamy listkami mięty lub kolendry.
Smacznego :)