Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski z cynamonem, dodajemy jajko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie się odklejać od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, posypujemy rodzynkami, żurawiną i jagodami goji, lekko dociskamy ręką lub wałkiem aby bakalie weszły w ciasto. Następnie koło dzielimy na 6-8 trójkątów. Trójkąty nacinamy wzdłuż ramion i lekko spłaszczamy palcami. Bułki układamy na blaszce w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby bułki się lekko napuszyły.
Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka, a następnie tą mieszanką smarujemy wierzch bułek. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 C. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.
Smacznego :)