Wielofunkcyjna, kompaktowa deska o przemyślanej konstrukcji i niewielkim rozmiarze. Wygoda i bezpieczeństwo użytkowania, łatwość przechowywania.
Wykonana z polipropylenu, z antypoślizgowymi obwódkami z tworzywa TRP (gumy termoplastycznej), które zapewniają jej wyjątkową stabilność.
Bezpieczna - na matowej powierzchni siekana żywność nie przesuwa się pod palcami, co ogranicza możliwość zacięcia się nożem podczas krojenia.
Higieniczna - dwie powierzchnie robocze (oznaczone bardzo prosto - jedną i dwiema kropkami) mogą służyć do różnych produktów - np. jedna do owoców i warzyw, a druga do mięsa i ryb. Zapobiegnie to przenikaniu zapachów.
Pomysłowa - obie długie powierzchnie są podzielone na dwie części - płaska służy do krojenia, na spadzistą można przesunąc pokrojoną żywność, by później zgarnąć ją do miski, garnka lub na patelnię. Spadzistą część deski otacza rynienka, w której zbierają się soki - zapobiega to kapaniu i brudzeniu blatu.