Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Za pomocą długiego noża robimy otwór przez środek mięsa. Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami (można pomóc sobie rączką drewnianej łyżki). Mięso nacieramy olejem lub oliwą i oprószamy solą, pieprzem i garścią majeranku. Owijamy w folię aluminiową i chowamy na kilka godzin do lodówki.
Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni, do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie podsmażone mięso wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z ćwiartkami jabłek, cebuli, garścią majeranku, a całość zamykamy klipsami. Schab wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Kroimy go dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Boże Narodzenie
0 komentarzy
Świąteczny schab ze śliwką zapieczony z jabłkami i cebulką [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.