Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 1/4 łyżeczki suszonego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 -1 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1 – 2 łyżki kakao,
- 115 g masła pokrojonego w kostki,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego z melasą,
- 50 g cukru,
- 1/3 szklanki syropu klonowego,
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/3 – 1/2 szklanki wody,
- 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- cukier do obtoczenia