Opis wykonania :
1. Masło roztapiamy razem z miodem i cukrem pudrem, studzimy. do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, sodę i przyprawę korzenną, zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na pół, pierwszą połowę wałkujemy cienko, wykrawamy foremkami różne kształty.
3. Landrynki dzielimy kolorami i drobno tłuczemy. Pierniczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku tuż przy brzegu robimy słomką dziurkę umożliwiającą zawieszenie pierniczka.
4. W środku ciastek wycinamy okienka, ja posiadam specjalne foremki więc nie musiałam dodatkowo wykrawać. W okienka wkładamy pokruszone landrynki. Pieczemy ok. 12 minut w 160 C, aż landrynki się rozpuszczą.
1. Masło roztapiamy razem z miodem i cukrem pudrem, studzimy. do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, sodę i przyprawę korzenną, zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na pół, pierwszą połowę wałkujemy cienko, wykrawamy foremkami różne kształty.
3. Landrynki dzielimy kolorami i drobno tłuczemy. Pierniczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku tuż przy brzegu robimy słomką dziurkę umożliwiającą zawieszenie pierniczka.
4. W środku ciastek wycinamy okienka, ja posiadam specjalne foremki więc nie musiałam dodatkowo wykrawać. W okienka wkładamy pokruszone landrynki. Pieczemy ok. 12 minut w 160 C, aż landrynki się rozpuszczą.