Opis wykonania:
1. Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i drobno kroimy.
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.
4. Wystudzona kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Następnie dodajemy grzyby i cebule oraz jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
5. Mąkę zarabiamy z jajkiem i szczypta soli, następnie stopniowo dodajemy szklankę gorącej wody i za pomocą noża dokładnie mieszamy mąkę z wodą. Gdy ciasto zaczyna się łączyć zaczynamy zagniatać do otrzymania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, układamy farsz i zlepiamy brzegi.
6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, gotujemy do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wybieramy cedzakiem i przelewamy zimną woda. Pierogi można podsmażyć na maśle na złoty kolor.
1. Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i drobno kroimy.
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.
4. Wystudzona kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Następnie dodajemy grzyby i cebule oraz jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
5. Mąkę zarabiamy z jajkiem i szczypta soli, następnie stopniowo dodajemy szklankę gorącej wody i za pomocą noża dokładnie mieszamy mąkę z wodą. Gdy ciasto zaczyna się łączyć zaczynamy zagniatać do otrzymania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, układamy farsz i zlepiamy brzegi.
6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, gotujemy do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wybieramy cedzakiem i przelewamy zimną woda. Pierogi można podsmażyć na maśle na złoty kolor.