Zaczynamy od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski dodajemy dwa jajka, sok z cebuli, sól i zagniatamy stopniowo dodając wodę, ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i miękkie. Sok z cebuli uzyskałem przez przeciśnięcie cebuli przez sokowirówkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę i pieczarki przez jakieś 5-7 minut. Następnie przez maszynkę do mielenia przepuszczamy cebulę z pieczarkami oraz ugotowaną soczewicę. Do masy dodajemy jajko, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy za pomocą szklanki kółka, do każdego nakładamy po łyżce masy i zlepiamy. Pierogi gotujemy przez 2 minuty we osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!