Opis wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C.
Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z pomarańczy i nieco startej skórki pomarańczowej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z serkiem. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem.
Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C.
Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z pomarańczy i nieco startej skórki pomarańczowej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z serkiem. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem.
Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.