Opis wykonania:
Rolada
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na największej blaszce 24x39 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 12 - 15 minut w 180 C , sprawdzamy patyczkiem nie możemy ciasta przesuszyć bo wówczas rolada nam popęka. Ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem kryształem i zwijamy w rulon. Gdy lekko przestygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy marmoladą, ponownie zwijamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mak
Ja kupiłam gotowy zmielony należy go przyrządzić według przepisu na opakowaniu i na końcu dodać jajko. Można użyć gotowego z puszki.
Masa
Ja przyrządziłam z podwójnej porcji czyli z 1L z tym że dodałam tylko 3 budynie i 1 opakowanie cukru waniliowego, reszta podwójnie.
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń. Słodzimy do smaku.
Ciasto kruche
Z podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto smarujemy powidłami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i robimy pierogi z nadzieniem z maku, układamy na posmarowanym cieście. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Złożenie
Ciasto kruche z pierogami , masa budyniowa, plastry rolady, pomiędzy pokrojone drobno brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką 3 rozrobić w 1 L wody.
- Boże Narodzenie
0 komentarzy
Ciasto Tygrysek; uczta dla ciała i duszy [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.