1. Kaczkę myjemy i osuszamy, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę nacieramy całą kaczkę, następnie nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Kaczkę układamy w naczyniu zalewamy sokiem wyciśniętym, z połowy pomarańczy.Odstawiamy najlepiej na całą noc.
2. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, masło rozgrzewamy na patelni dodajemy jabłka, cukier i dusimy około 5 minut. Dodajemy żurawinie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kaczkę nadziewamy farszem jabłkowo-żurawinowym spinamy wykałaczkami, układamy w żaroodpornym naczyniu .Polewamy sokiem z pozostałej połówki pomarańczy.
4. Kaczkę pieczemy około 80 minut w 180 C. polewając ją co jakiś czas powstałym sosem. Jeżeli kaczka będzie się zbyt szybko i mocno rumienić przykrywamy ją wówczas folią aluminiową.
2. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, masło rozgrzewamy na patelni dodajemy jabłka, cukier i dusimy około 5 minut. Dodajemy żurawinie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kaczkę nadziewamy farszem jabłkowo-żurawinowym spinamy wykałaczkami, układamy w żaroodpornym naczyniu .Polewamy sokiem z pozostałej połówki pomarańczy.
4. Kaczkę pieczemy około 80 minut w 180 C. polewając ją co jakiś czas powstałym sosem. Jeżeli kaczka będzie się zbyt szybko i mocno rumienić przykrywamy ją wówczas folią aluminiową.