Włoszczyznę obieramy i myjemy, kroimy w plastry(oprócz buraków). Warzywa zalewamy wodą około 4 L i gotujemy wywar warzywny około 45 minut. Odcedzamy do wywaru dodajemy starte buraki i 2 łyżki octu, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 15 minut, odcedzamy
( buraczki możemy użyć do sałatki ze śledzi). Wlewamy zakwas lekko podgrzewamy by barszcz nie stracił koloru doprawiamy solą i pieprzem oraz gdyby był za kwaśny dodajemy odrobinę cukru lub za słodki - soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Ważne by nie dopuścić do zagotowania już takiego barszczu, gdyż traci on kolor i swój pyszny smak. Można dodać odrobinę majeranku na samym końcu.
( buraczki możemy użyć do sałatki ze śledzi). Wlewamy zakwas lekko podgrzewamy by barszcz nie stracił koloru doprawiamy solą i pieprzem oraz gdyby był za kwaśny dodajemy odrobinę cukru lub za słodki - soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Ważne by nie dopuścić do zagotowania już takiego barszczu, gdyż traci on kolor i swój pyszny smak. Można dodać odrobinę majeranku na samym końcu.