Filety śledziowe płukamy pod zimną wodą, przekładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1,5 godziny.
W czasie, kiedy śledzie się moczą siekamy cebulę na piórka, a śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy aż się zeszkli.Gdy cebula jest gotowa dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, cynamon, ocet oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i dusimy na małym płomieniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do miski. Skrapiamy je łyżką soku z cytryny i mieszamy. Ostudzony sos dodajemy do śledzi i dokładnie mieszamy. Śledzie przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku, mogą spędzić w nim nawet 5 dni i nic im nie będzie. Gotowe!