Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią całe migdały i prażymy je w piekarniku przez 6 minut. Migdały siekamy na niezbyt małe kawałki (takie jak na zdjęciu). Płatki migdałów blendujemy bardzo drobno.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sód oczyszczoną i sól. Dodajemy ubite jajka, wanilię i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane i gęste. Odstawiamy na 5 minut. Następnie ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z wszystkimi migdałami.
Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części, z każdej robimy wałek o średnicy około 3 cm. Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i smarujemy z wierzchu rozbełtanym białkiem. Pieczemy je przez 18 minut w piekarniku nagrzanym
do 170 stopni C góra - dół.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Następnie przekładamy je na deskę do krojenia i kroimy na kawałki i grubości około 2,5 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Najlepiej smakują z gorącą kawą lub kakao.
Smacznego!
- Boże Narodzenie
0 komentarzy
Ciasteczka do kawy, nie może ich zabraknąć podczas świąt! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.