Opis wykonania :
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy miąższ z wanilii, dodajemy zaczyn i mąkę, wlewamy resztę mleka i stopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy białkiem i rozkładamy nadzienie. Zwijamy roladę za pomocą białka łączymy oba końce rolady. Formujemy wieniec, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec nacinamy ukośnie, można lekko rozchylić ciasto wówczas wieniec będzie bardziej rozłożysty.
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy miąższ z wanilii, dodajemy zaczyn i mąkę, wlewamy resztę mleka i stopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy białkiem i rozkładamy nadzienie. Zwijamy roladę za pomocą białka łączymy oba końce rolady. Formujemy wieniec, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec nacinamy ukośnie, można lekko rozchylić ciasto wówczas wieniec będzie bardziej rozłożysty.