Łopatkę myjemy i kroimy na plastry wielkości 3-4 cm, 30 dag mięsa z tłustszej części mielimy.
Plastry mięsa lekko rozbijamy i łączymy z mielonym mięsem oraz z sola peklową i mieszanką ( możemy użyć dowolnej mieszanki ziół jaką lubimy najbardziej). Na koniec dodajemy wodę i mieszamy wszystko razem aż wszystkie składniki razem się połączą.
Do szynkowara wkładamy woreczek i nakładamy mięsną masę lekko ubijać by nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcamy, zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar - woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa.Parzymy 2 godziny w 80 C.
Studzimy szynkę w szynkowarze, następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I możemy się cieszyć domową szyneczką.
Do szynkowara wkładamy woreczek i nakładamy mięsną masę lekko ubijać by nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcamy, zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar - woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa.Parzymy 2 godziny w 80 C.
Studzimy szynkę w szynkowarze, następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I możemy się cieszyć domową szyneczką.