Wykonanie:
Sos:
Cebulkę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory pokroić w drobne kostki, oliwki posiekać, dodać do reszty składników. Smażyć aż do odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje przemielić go w blenderze na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Kotleciki:
Cebulkę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotować wszystkie kasze, odsączyć. Marchewkę pociąć na cieńkie talarki, podsmażyć. W misie blendera połączyć 3 rodzaje kasz, marchewkę, czosnek i cebulkę, wbić jajko, dosypać mąkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami, dodać passatę, zioła, posolić i popieprzyć. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Zwilżyć ręce i formować maleńkie kotleciki. Smażyć na oleju lub oliwie aż do zrumienienia.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać wraz z pełnoziarnistym makaronem.