Wykonanie:
Mąkę przesiać , zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, dolać obie śmietany i ekstrakt z prawdziwej wanilii. Połączyć ze składnikami suchymi, zmiksować na gładką masę.
Następnie przygotować warstwę kakaową. Zmieszać ostrożnie cukier puder z cynamonem i kakao.
Ciasto podzielić na 3 części, proszek kakaowy na 2.
Wlać pierwszą część ciasta do formy, opruszyć proszkiem, przykryć kolejną warstwą ciasta, wysypać resztę proszku i przykryć ostatnią częścią masy.
Na wierzchu ciasta robić ,,kleksy” z powideł śliwkowych, delikatnie (przy pomocy patyczka lub widelca) ,,wprowadzić je do środka ciasta, malując w ten sposób wzory.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 60-75 minut.Polewa: W kąpieli wodnej zagotować śmietankę, połączyć z cukrem i mlekiem w proszku, wymieszać. Polecam użyć blendera by nie powstały grudki. Rozprowadzić na wierzchu ciasta, obsypać wiórkami.
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto z powidłami śliwkowymi, idealne na przyjęcie [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.