Wykonanie:
ciasto:
1. W misie miksera umieścić mąkę, sól i cukier, połączyć składniki.
2. Do suchych składników dodawać stopniowo masło. Pod koniec dodać wodę i zmiksować na zwartą masę.
3. Delikatnie wyciągnąć ciasto z miksera, przełożyć na stolnicę i wyrabiać aż przestanie się kleić (można podsypywać mąką).
4. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
nadzienie:
1. Jabłka obrać i pokroić w drobne plasterki, umieścić w garnku, dodać wodę i dusić przykryte ok. 15 minut.
2. Dodać cukier, mąkę, sok z cytryny i cynamon, wymieszać.
3. Gdy masa odparuje i będzie gęsta odstawić do ostygnięcia.
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.
ciasteczka:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.
2. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować każdą z nich.
3. Na pierwszy placek wyłożyć ostudzone jabłka.
4. Drugą część pokroić w paski, ułóżyć w kratkę na masie jabłkowej.
5. Delikatnie wycinać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15-20 minut.