Wykonanie:
Dzień lub chociaż kilka godzin przed planowanym gotowaniem, ciecierzycę zalej letnią wodą. Możesz dodać łyżeczkę octu jabłkowego i kilka razy w ciągu całego procesu zmienić wodę aby gotowy produkt lepiej się trawił.
Po tym czasie strączki odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Aby szybciej zmiękła, możesz dodać ok. 1/3 łyżeczki sody.
Przygotuj sos. Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień, dodaj śliwki, passatę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pozostaw na ok. 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, a pod koniec dopraw do smaku. Całość zmiksuj za pomocą blendera.
Kaszę jaglaną opłucz pod strumieniem gorącej wody, ugotuj do miękkości, a następnie dokładnie odcedź na sitku.
Drugą cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Ciecierzycę zblenduj dokładnie razem z kaszą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, posiekane zioła oraz sól i Cayenne. Wymieszaj, a następnie dodaj tyle mąki ile potrzebujesz by swobodnie lepić kotleciki.
Masę formuj w kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Kotleciki podawaj z sosem.
Smacznego!
Uwaga!
Kotleciki najlepiej smakują ściągnięte prosto z patelni. Na wierzchu tworzy się charakterystyczna dla ciecierzycy chrupiąca skórka. Jeżeli chcesz odgrzać je kolejnego dnia, najlepszym rozwiązaniem będzie ponownie ich obsmażenie.