Wykonanie:
Spód:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao i mąkę.
Formę wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą.
Wyrobioną kruszonkę rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać.
Masa serowa
W osobnej misce twaróg zmieszać z cukrem i mąką, dodać jajka, śmietankę. Miksować aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzyć sernika).
Czekolady posiekać na małe kawałeczki, dodać do masy, wymieszać, wylać na spód.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę 20 minut (ja piekłam dłużej). Ciasto jest dość rzadkie dlatego wymaga dłuższego pieczenia. Warto po godzinie przykryć je z wierzchu folią aluminiową, by góra się nie przypaliła.
Po upieczeniu sernik studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekolady roztopić w kąpieli parowej, zmieszać ze śmietanką, mieszać aż masa zrobi się błyszcząca i jednolita. Wylać na przestudzony sernik, rozprowadzić równomiernie.
Gotowy sernik włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.