Co warto wiedzieć o gotowaniu makaronu...po pierwsze słynne al dente, przede wszystkim chodzi tutaj o nierozgotowanie makaronu, dzięki temu makaron posiada niski indeks glikemiczny a skrobia w nim zawarta nadal pozostaje "uwięziona" co powoduje, że układ pokarmowy pracuje intensywniej aby rozbić skrobię na cukry proste co spowalnia uwalnianie ich do krwiobiegu. Makaron al dente daje uczucie sytości na dłużej!
Po drugie nie należy wlewać oleju do garnka w którym go gotujemy, ponieważ tłuszcz na makaronie sprawi, że sos nie przylega idealnie do makaronu.
Po trzecie warto dobierać odpowiednie sosy do makaronów, takie które są niskotłuszczowe...wówczas nasz makaron ma o wiele mniej kalorii :-)
i po czwarte...gdy gotujemy makaron, należy do garnka wlać dostatecznie dużo wody, na 500g przypadnie 4-5 l wody, która powinna cały czas wrzeć...no i pamiętajmy że makaron świeży gotuje się o wiele szybciej niż ten ze sklepu :-)