Wykonanie:
Beza:
Białka ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier puder i ocet jabłkowy.
Na papierze do pieczenia namalować okrąg o średnicy 26 cm, wyłożyć bezę na papier.
Piec w temperaturze 140 stopni ok. 40 minut.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, żółtka. Mąki przesiać, połączyć z resztą składników. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wylać ciasto do formy, piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35- 40 minut (do suchego patyczka).
Krem:
Porządnie schłodzoną kremówkę ubić ,dodać cukier puder, zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać likier kawowy.
Namaczanie:
Kawę i espresso zaparzyć, ostudzić, połączyć z likierem.
Biszkopt przeciąć na 3 części, nasączyć pierwszy blat, pokryć pierwszą warstwą kremu, posypać kakaem, przykryć blatem bezowym, położyć krem na wierzchu, położyć kolejny blat biszkoptowy, polać dość obficie kawą(uważać żeby nie ,,zalać” tortu), posmarować kremem, przykryć ostatnim blatem, polać kawą.
Udekorować śmietanką kremówką ubitą z dodatkiem cukru pudru, obłożyć biszkoptami, obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady.