Wykonanie:
Mąki zmieszać z drożdżami, oliwą, przyprawami. Dodać ciepłe, lecz nie parzące mleko. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebulkę posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, dodać mięso, pomidory, posiekane oliwki, kapary, czosnek przeciśnięty przez praskę. Ryż ugotować z łyżeczką kurkumy, dodać do farszu, doprawić wszystko solą, pieprzem oraz przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody.
Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować placki. Na każdy placek nałożyć farsz oraz 2 łyżki startego sera. Zakleić. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 175 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!
Mąki zmieszać z drożdżami, oliwą, przyprawami. Dodać ciepłe, lecz nie parzące mleko. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebulkę posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, dodać mięso, pomidory, posiekane oliwki, kapary, czosnek przeciśnięty przez praskę. Ryż ugotować z łyżeczką kurkumy, dodać do farszu, doprawić wszystko solą, pieprzem oraz przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody.
Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować placki. Na każdy placek nałożyć farsz oraz 2 łyżki startego sera. Zakleić. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 175 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!