Jak dobierać składniki? - Właściwości warzyw i owoców
Owoce i warzywa, można dowolnie ze sobą łączyć, zgodnie z upodobaniami smakowymi oraz oczekiwanymi rezultatami. Spośród produktów roślinnych warto jednak wybierać takie, które mają w sobie najwięcej witamin oraz minerałów szczególnie cennych dla skóry. Do naturalnych składników upiększających cerę należą:
Burak czerwony - pomaga oczyszczać krew oraz usuwać zanieczyszczania i toksyny z organizmu, co ma kluczowe znaczenie dla wyglądu skóry. Warzywo wykazuje również właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu sprawdza się na problemy cery trądzikowej.
Marchewka - bogata beta karoten, witaminę E oraz C, a także biotynę. Wspomaga procesy regeneracyjne naskórka, poprawia jędrność skóry, a także nadaje cerze zdrowy koloryt.
Cytryna - rozjaśnia i tonizuje skórę. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn, a także przeciwdziała wolnym rodnikom.
Zielone warzywa liściaste - działają detoksykacyjnie i dotleniająco na skórę. Szpinak, jarmuż czy natka pietruszki dotleniają cerę, a także wykazują silne właściwości rewitalizujące.