Przygotowanie
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w "ósemki". W wodzie rozpuszczamy cukier i wkładamy do niej pokrojone ziemniaki. Zostawiamy na co najmniej 1 godzinę (możecie przygotować ziemniaki dzień wcześniej i pozostawić w wodzie na noc). Spowoduje to, że skórka po upieczeniu będzie chrupiąca.
Ziemniaki cedzimy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek ziemniaka został pokryty warstwą oleju.
Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. W połowie pieczenia należy przewrócić ziemniaki, aby upiekły się równomiernie.
Ziemniaczane łódeczki można podać do wszelkiego rodzaju mięs lub jako przekąskę z sosem śmietanowym.
Smacznego!