Wykonanie:
- Daktyle i figi pokroić na mniejsze kawałki, dodać łyżeczkę sody następnie zalać gorącą mocną herbatą.
- Wymieszać i odstawić na 20 minut do zmiękczenia.
- Masło utrzeć dodać cukier i ucierać aż będzie blade i kremowe.
- Dodać po jednym jajku i za każdym razem ucierać oraz wanilię.
- Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy, następnie mieszaninę figowo-daktylową.
- Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Formę tortową o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką, następnie przełożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 55 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić odwrócone na kratce metalowej.
- Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej, odstawić.
- Smietanę zagotować, odstawić z palnika i dodać rozpuszczoną czekoladę.
- Ubijać aż masa stanie się gładka.
- Dodać masło i ponownie ubijać.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny.
- Ciasto przekroić na dwa blaty przełożyć połową kremu, pozostałą wierzch ciasta.
- Udekorować pokrojonymi figami.
Smacznego