Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże.
Mleko z masłem zagotować i wystudzić do temp. pokojowej, następnie dodać do składników.
Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto przez 5 minut do otrzymania jednolitego ciasta.
Przełożyć do natłuszczonej miski przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części.
Każdą cienko rozwałkować na prostokąt.
Posmarować roztopionym, letnim masłem.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać dwa prostokąty oraz posypać rodzynkami, wcześniej namoczonymi przez 20 minut i odsączonymi z wody.
Zwijać ciasto od dłuższego boku, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
Dużą formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć w odstępach pokrojone cynamonki.
Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wierzch bułeczek posmarować lekko rotrzepanym białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 220 st. C przez 18 minut lub do zarumienienia.
Odstawić do wystudzenia i jeszcze ciepłe polać karmelem lub przed pieczeniem polać karmelem i piec j.w..
Podawać lekko przestudzone, smakują najlepiej.
Smacznego !