Przygotowanie:
Mąkę przesiej, wymieszaj łyżką z drożdżami. Dolewając wodę miksuj, wyrabiając dobrze ciasto. Dodaj łyżkę oliwy i przełóż luźną kulę do czystej miski. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Gotowe ciasto uformuj w dwie kulki. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki tak by swobodnie dało się formować. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj kotleciki. Płatki zalej wodą, tak by je przykryła i odczekaj ok 10 minut aż wchłoną płyn. Gotowy kleik wymieszaj z selerem i oliwą. Posól. Formuj kulki, spłaszczaj i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe bułki przekrój na pół. Wypełnij kotlecikami i ulubionymi warzywami. Możesz polać dobrej jakości majonezem rozrobionym z wodą i odrobiną domowego lub ekologicznego ketchupu.
Smacznego!