Wykonanie
Soczewicę opłucz na sitku i ugotuj we wrzącej wodzie, do miękkości.
Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż miąższ. Powstałe łódki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie natłuść ich wnętrze i posyp majerankiem. Wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut (najlepiej skorzystaj z funkcji grill).
Na patelni zrumień pokrojoną cebulkę. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, a następnie pokrojone w dużą kostkę jabłka. Dorzuć pokrojone wnętrze bakłażanów. Składniki pozostaw na ogniu. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni. Jeżeli masz pod ręką dobrej jakości bulion, możesz podlewać nim składniki. Jeżeli nie, dodaj trochę wody lub oliwy. Wrzuć ugotowaną soczewicę, wymieszaj. Dopraw ziołami i sosem tamari.
Podpieczone bakłażany wypełnij przygotowanym farszem. Wsuń do piekarnika na kilka minut.
Masło orzechowe, agawę, musztardę i wodę wymieszaj na jasny, jednolity sos. Możesz przygotować naprawdę gęsty, intensywnie orzechowy lub płynną, delikatną wersję.
Gorące bakłażany polej sosem, posyp granatem i bazylią.
Smacznego!