Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Dodajemy też ząbki czosnku w łupinkach. Pieczemy, aż skórka w niektórych miejscach będzie czarna. Po upieczeniu papryki wkładamy ją do foliowego woreczka i czekamy aż ostygnie. Potem będzie nam łatwiej zdjąć skórkę z papryki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie. Obraną paprykę przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, świeży tymianek, obrany z łupinek czosnek, zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy, aż składniki się połączą. Zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem włożyć do piekarnika kromki chleba. Podawać z serem kozim i grzankami, ewentualnie z ziarnemi słonecznika.
Smacznego!