Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem.
Miękkie masło pokroić w drobne kostki, dodać do masy, wbić jaja. Rozrobić gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części*:
1) ok. 300 g
2) ok. 170 g
3) ok. 40 g
* podana waga jest orientacyjna, zależy od wielkości użytych jajek.
Do największej części dodać herbatę matcha, do najmniejszej kakao. Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. (ja ciasteczka robiłam w czasie upału i ciasto bardzo szybko się topiło)
1.Kakaowe ciasto podzielić na 5 pasków o przekroju koła: – jeden mały- nos, – dwa większe- oczy, – dwa duże- uszy.
2. Wziąć ok. 50 g ciasta orginalnego, rozwałkować na podłużny ‘placek’ (długości pasków kakaowych).Po środku paska umieścić ‘nos’. Przykryć kawałkiem oryginalnego ciasta.
3. Dwa średnie paski kakaowe (oczy) umieścić po obu stronach przykrytego nosa
4. Owinąć wszystko resztą zwykłego ciasta (głowa)
5. Dwa ostatnie kakaowe paski umiejscowić w pozycji uszu
6. Częścią zielonego ciasta wykleić przestrzeń między uszami
7. Owinąć wszystko zielonym ciastem 8. Powstałą ‘roladę’ kroić na ciasteczka o grubości 6 mm.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 12-15 minut.
Ostudzić na blaszce.
Smacznego!