Przygotowanie:
Jeżeli filety są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Polać je sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. W tym czasie można przygotować ciasto. Oddzielić żółtko od białka. Do miski wlać piwo i wodę. Dodać żółtko i sól i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera na wolnych obrotach. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz (cały czas mieszając) dodać stopniowo mąkę do piwa z wodą. Mieszać do momentu, aż w cieście nie będzie żadnych grudek, a swoją konsystencją będzie przypominało gęsty jogurt. W tym momencie ubić na sztywno wcześniej odstawione białko. Uzyskaną pianę delikatnie dodać do ciasta i wymieszać wszystko razem, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posypać solą i pieprzem.
Przygotować dosyć głęboką patelnię. Rozgrzać olej. Filety dokładnie obtaczać w cieście z każdej strony i smażyć (na średnim ogniu) na oleju, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Po usmażeniu filety układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO!