Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć - na konserwowe najlepsze są małe , zgrabne ogórki
Naszykować czyste słoje , litrowe lub mniejsze
W garnku przygotować zalewę do ogórków wlewając odmierzoną wodę , ocet , sól i cukier
Do słojów wkładać ogórki i do każdego po kawałku oczyszczonego chrzanu, po kilka ziaren pieprzu , po sporej szczypcie ziaren kolendry, 3 - 4 ziarna ziela oraz kopru ( najlepszy jest suchy kwiatostan )
Gdy zalewa zawrze, zalewamy gorącą ułożone w słojach ogórki i zakręcamy mocno suchym dekielkiem, brzeg słojów zawsze wycieram do sucha
Ustawiamy słoje w dużym garnku w której mamy wodę równie gorącą jak ta w słojach i gotujemy je, od momentu zawrzenia wody przez około 15 - 20 min. Dotyczy dużych słojów litrowych
Uważamy, by następne słoje nie wkładać do wrzącej wody w garnku , bo mogą nam popękać.
- Przepisy
0 komentarzy
Ogórki konserwowe - przepis już na zimę!
Brak komentarzy dla tego artykułu.