Przygotowanie:
1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze.
2. Do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy paprykę na 20 min, aby wydobyć z niej aromat.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę.
4. Cebulę siekamy.
5. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy ziemniaki i rozmaryn. Kilka minut podsmażamy.
6. Paprykę wyciągamy z piekarnika i dorzucamy do garnka wraz z rozmarynem i liściem laurowym i szczyptą imbiru.
7. Całość zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy i gotujemy ok 25-30 min, aż warzywa będą miękkie .
8. W tym czasie kromki z chleba żytniego kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, aby zrobić grzanki.
9. Z zupy wyjmujemy liść laurowy a całość blendujemy na krem.
10. Można delikatnie całość jeszcze doprawić i podawać z grzankami.