Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną na drobno cebule ( lepiej gdy wcześniej ją podsmażymy na patelni - przed dodaniem do mięsa przestudzić chwilę) Dosypujemy bułkę lub kaszę i dokładnie wyrabiamy ręką, by składniki dobrze się połączyły. Wbijamy jajka - wyrabiamy. Doprawiamy solą , pieprzem -wyrabiamy. Dobrze jest po wyrobieniu masy na pulpety zostawić ją na chwilę w oczekiwaniu , by smaki się połączyły (10-15 min). Do płaskiego garnuszka wlewamy wody , tyle by pulpety po wrzuceniu pokryła woda i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę. Wyrobione mięso bierzemy dużą łyżką , przekładamy na mokre ręce i wyrabiamy zgrabne nieduże kulki. Wkładamy stopniowo do GOTUJĄCEJ wody , którą posoliliśmy, dodaliśmy 2 liście laurowe i 2-3 ziarnka pieprzu czarnego. Gdy pulpety pogotują się około 10 -15 min. należy dodać do nich przygotowaną mieszankę z której zrobimy sos. A oto przepis na sos: do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody, dodajemy 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,1 sporą łyżkę mąki i wszystko dobrze mieszamy. Wlewamy do gotujących pulpetów i dobrze mieszamy podczas wlewania , by nie zrobiła się nam "klucha". Chwilę gotujemy, mieszamy, dodajemy pieprzu mielonego czarnego i ziołowego, odrobinę potartego w palcach majeranku, jeśli trzeba soli i cukru. Jeśli mamy jakiś keczup to możemy dodać łyżkę lub dwie, gdy lubimy sos ostrzejszy.