Wieczorem zalej soczewicę wodą (wody powinno być 3cm powyżej soczewicy) i odstaw na całą noc. Rozgrzej w piekarniku grill do 220*C. Na najwyższym poziomie połóż foremkę z piekarnika i ułóż na nich paprykę. Opiekają ją z każdej strony dopóki nie będzie czarna. Włóż do worka foliowego, zakręć i odstaw na chwilę. Zdejmij z papryki skórkę, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Soczewicę przepłucz włóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj po przykryciem 10 minut. Cebulę, czosnek pokrój w kostkę i wrzuć na zimny olej. Delikatnie podsmaż dodaj kminek i pieprz cayenne. Gdy zaczniesz wyczuwać aromat przypraw dodaj wszystko do soczewicy. Włóż paprykę i chwilę pogotuj około 10 minut. Na sam koniec zblenduj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i odrobiną soku ew. jeśli będzie trzeba dodaj kminek, pieprz cayenne. Podawaj na ciepło.
* czerwonej soczewicy nie musimy moczyć całą noc. Wystarczy ją przepłukać i można gotować. Ja ją moczę ze względu na że nie jest lepiej przyswajalna i skraca się czas gotowania.