Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, wymyć, wystającego głąba odciąć i spód naciąć na krzyż.
Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i uformować w kulki lub- nie utrudniając sobie- po prostu pokroić w kostkę i doprawić.
Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać sprasowany czosnek wraz z mięsnymi kulkami i lekko podsmażyć.
Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem.
5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu
wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę.
Posypać koperkiem.