Przygotowanie: Na stolnice wysyp mąkę, dodaj sól, masło i jajko. Wszystko razem pokrój nożem. Zagnieć ciasto a następnie rozwałkuj miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenieś do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ciasto w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem, połóż kawałek pergaminu i wysyp obciążenie w postaci grochu, ryżu, fasoli albo metalowych kulek. Włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmij pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Lekko przestudź. Ciasto można przygotować dwa dni wcześniej.
Nadzienie: Kurki umyj i gotuj 10 minut. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie (można użyć ziemniaków z obiadu). Cebule pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Dodaj kurki dopraw solą, pieprzem i jeszcze chwilę smaż. Śmietanę wymieszaj z jajkami, poszatkowaną pietruszką dopraw solą i pieprzem. Na kruchy spód wyłóż ziemniaki i mozzarellę pokrojone w kostkę, kurki. Całość polej śmietaną. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut (wierzch masy musi być ścięty).