Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano. Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości . Warzywa obrać i pokroić w kostkę i przełożyć do gotującego mięsa. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjąć je na talerz ( ja przelałam wszystko przez sito i oddzieliłam mięso od warzyw), warzywa zmiksować w niewielkiej ilości przestudzonego wywaru. Do garnka w którym mamy wywar dołożyć zmiksowane warzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso. Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha". Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu w occie), solą i pieprzem. Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.