Romantyczna kolacja we dwoje w blasku księżyca
Myślisz sobie: lunch z pudełka super, przekąska dla całej rodziny w piknikowych opakowaniach też brzmi dobrze, ale romantyczna kolacja we dwoje? Chyba odpada… Nic bardziej mylnego! Pomyśl sobie jak bardzo zaskoczysz swojego partnera wyciągając go w ciepły letni wieczór na krótką wyprawę rowerową? Po intensywnej przejażdżce nie ma nic lepszego jak lekka romantyczna kolacja w parku czy na starym mieście. Jak ją przygotować? Idealnym rozwiązaniem będzie faszerowane awokado z sałatką z krewetek.
Awokado z sałatką z krewetek
Przepis
1 duże i dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka masła klarowanego, 200 g krewetek, 1 łyżka koperku, 1 łodyga selera naciowego, 50 g ananasa z puszki, 10 pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ tak, żeby nie uszkodzić łupiny. Miąższ kroimy na drobną kostkę i skraplamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniał. Krewetki obsmażamy na maśle z dodatkiem soli. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a seler naciowy i ananasa w drobną kostkę. Pokrojony miąższ z awokado, pomidorki, selera, ananasa i krewetki mieszamy razem, na końcu dodajemy odrobinę pieprzu, soli oraz pokrojony koperek. Gotowy farsz przekładamy do wcześniej przygotowanych łódeczek z awokado.