Sposób przygotowania: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i całość szybko i dokładnie wyrobić (w razie konieczności dosypać mąkę- ale nie przesadzać z ilością, bo knedle wyjdą ciężkie i gumowate). Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować w wałek, z którego należy odcinać kawałki (ilość ciasta zależy od wielkości truskawki), następnie spłaszczyć, na środku ułożyć całą truskawkę, a na końcu dokładnie zlepić nadając kształt kuli. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju, około 3-4 minuty od wypłynięcia.
- Przepisy
0 komentarzy
Tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.