Składniki:
200 g owsianych ciasteczek
200 g owsianych ciasteczek
100 g migdałów
90 g masła
15 g żelatyny + 60 ml wody
500 g serka mascarpone
100 g cukru
400 ml śmietanki 36%
500 g malin
1 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej
800 ml gorącej wody
Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane migdały. Do tego dodajemy rozpuszczone masło i zostawiamy na 30 minut, żeby masło stężało. Całość przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone.
Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy na serniku i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie robimy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 400 ml wody. Po 3 godzinach zalewamy galaretką sernik i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, go całkowitego zastygnięcia.
W przepisie, z którego korzystaliśmy podane było 210 g cukru. Ale to o wiele za dużo, ciasto wyszło dramatycznie słodkie. Dlatego te 100 g, które podaliśmy w przepisie jest idealną ilością.
Smacznego!