Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g cukru
sok i skórka otarta z dwóch cytryn
zielony barwnik spożywczy
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim dodajemy jajka. Po każdym jajku miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie sok i skórkę z cytryn i dalej miksujemy jeszcze przez moment.
Następnie na przemian dodajemy mąkę i mleko - w trzech turach. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru.
Blachę (22x25 cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy.
Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa kremowa:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru
6 kiwi
Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na lekko sztywną masę, Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Wystudzone ciasto przekładamy na blat. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki kiwi. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!