Warto się nad tym zastanowić, ponieważ deser, który właśnie pojawił się w Twojej wyobraźni, może sporo powiedzieć o Twojej osobowości. Rozwikłajmy zagadkę Twojego temperamentu, nastroju i wyczucia smaku.
Każdy z nas posiada określone preferencje smakowe. Wszystko zaczyna się od języka, na którym umiejscowione są receptory smakowe, które przesyłają sygnały do mózgu i decydują o tym, jakie lubisz potrawy, jakich nigdy nie spróbujesz oraz dlaczego dzisiaj masz ochotę na coś innego niż wczoraj.
Preferencje smakowe mają także związek z naszymi…. zachowaniami!
Słodka psychologia, czyli badanie korelacji między smakowymi preferencjami, a temperamentem, jest coraz bardziej popularna. Wiedza na ten temat przydaje się nie tylko do tworzenia wyjątkowych deserów. Mogą z niej czerpać także sami smakosze.
Tajemnicą wpływu słodyczy na dobre samopoczucie jest wytwarzana w mózgu serotonina. Ten niezwykły neuroprzekaźnik potrafi w ekspresowym tempie sprawić, że przestaniesz zaczniesz się uśmiechać, nabierzesz pozytywnego podejścia do życia i wstąpi w Ciebie wzmożona energia.
Mówi się, że zwolennicy białej czekolady to osoby niezdecydowane, entuzjaści gorzkich przekąsek to prawdziwi znawcy dobrego smaku, natomiast ci, którzy lubią rozkoszować się deserem z aromatem kawy, często tracą nad sobą panowanie. Czyżby?
Ci, którzy wybierają najsłodsze desery, zazwyczaj są także fanami sportów ekstremalnych, dalekich wycieczek oraz… ryzykownych relacji! Już wiesz dlaczego mężczyźni częściej sięgają po słodkie przekąski, a kobiety zadowalają się wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady? Kobiety, chociaż słyną ze swojej emocjonalności, są łagodniejsze i wbrew wszelkim stereotypom, bardziej panują nas wybuchami złości.