Sposób przygotowania:
Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wymieszać z odrobiną mąki. Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować, czyli około 10-15 minut. Kolejno dodać jajko, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i wyrobić hakiem na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość- około 1 godz. Stolnicę lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na 30x40 cm. Posmarować Nutellą zostawiając wolną przestrzeń (1,5 cm) z każdego brzegu i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto zwinąć w rulon (zaczynając od węższej strony) i przełożyć na papier do pieczenia, a następnie przekroić na pół zostawiając nieprzecięte 2 cm od wierzchołka. Powstałe w ten sposób dwa kawałki ciasta przeplatać ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry. Gotowy rulon wraz z papierem przełożyć do dużej keksówki lub przenieść na blaszkę do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni. W tym czasie roztrzepać jajko z dodatkiem mleka i posmarować wierzch ciasta. Piec około 20 minut.