Opis wykonania:
I sposób
Orzechy pozbawione skórki prażymy na suchej rozgrzanej patelni, mieszając do uzyskania złoto brązowego koloru około 2-3 minuty. Przesypujemy na talerz by wystygły. Te w skórce również prażymy na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać, przesypujemy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy by usunąć skórkę.
Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wszystko się rozpuści. Zwiększamy ogień i cały czas mieszając gotujemy około 8 minut, aż masa nabierze karmelowego koloru. Wyłączamy gaz, wsypujemy sodę, mieszamy dodajemy orzechy - ja dodaje w całości można je również posiekać. Wylewamy na arkusz folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej masłem. Rozsmarowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia, kruszymy na mniejsze kawałki i gotowe.
Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamrozić i wyciągać w razie potrzeby.
II sposób
Orzechy należy przygotować tak samo jak w sposobie pierwszym.
Do garnka wlewamy wodę i cukier, gotujemy na mniejszym gazie cały czas mieszając, aż karmel nabierze złotawego koloru, wsypujemy orzechy , mieszamy i wylewamy na folię aluminiową posmarowana masłem, gdy wystygnie siekamy nożem.