Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 24 cm lub zbliżonych. Biszkopt pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180C.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodać cukier, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Za pomocą ostrego noża biszkopt dzielimy na 2 równe blaty. Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki i nasączamy połową ponczu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec śmietan fix i cukier puder. Masę wykładamy na wierzch, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i delikatnie dociskamy. Biszkopt nasączamy pozostałym ponczem.
Masę kajmakową wykładamy bezpośrednio na wierzch ciasta. Jeśli masa jest zbyt twarda można ją podgrzać. Wierzch dekorujemy płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)