Wykonanie:
ciasto:
Masło wraz z gorzką czekoladą roztopić w kąpieli parowej.
Ściągnąć z ognia.W misce jajka utrzeć z cukrem, połączyć z kakaem i śmietanką. Lekko ostudzone masło i czekoladę wlać do składników w misce.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć z resztą składników, zmiksować na jednolitą masę.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 1/2 wysokości.
Białą czekoladę połamać na kawałeczki. Do każdego muffinka włożyć po jednej kostce czekolady, przykryć odrobiną ciasta ( tak, by masa sięgała do ok. 3/4 wysokości papilotek ).
Piec w temperaturze 170 stopni C przez ok 20 minut ( ja piekłam w 160 stopniach na termoobiegu). Nie polecam piec dłużej bo muffinki zrobią się zbyt suche. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i ostudzić.