Przepis:
Bób ugotować al dente (koniecznie, inaczej się nieładnie rozleci przy mieszaniu) w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć (ciagle mieszając) do momentu, aż ziarenka będą lekko szkliste (około 2 minuty).
Na patelnię z ryżem wlać podgrzane wino, odparować.
Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion, zaczynając od 1 chochelki, a po zaabsorbowaniu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego płynu lub gdy ryż będzie odpowiednio miękki), nie zapominając o częstym mieszaniu.
Przy ostatniej porcji bulionu dodać obrany bób.
Na koniec wymieszać z masłem, serem oraz doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chrupiącą szynką szwarcwaldzką uprzednio drobno pokrojoną i podsmażoną na suchej patelni, a wierzch posypać startym parmezanem.
Smacznego! :)